Vojta princip za dojenčad, malu djecu i mlade

Što je Vojta terapija?



Ovu sveobuhvatnu terapijsku metodu razvio je prof. Dr.Vaclav Vojta. U Vojta terapiji se „normalni“ motorički razvojni tijekovi kao npr.: hvatanje, uspravljanje, hod, primarno ne uče i ne vježbaju. Vojta terapija nastoji višestruko aktivirati mozak na „urođene, pohranjene uzorke pokretanja“ i eksportirati ih kao koordinirane pokrete u trupu i ekstremitetima. Zdrava djeca vec u 1. godini života imaju na raspolaganju sve miljokaze ljudskog uspravljanja i pokretanja: od hvatanja preko okretanja i puzanja do slobodnog hoda. Kod oštećenja središnjeg živčanog sustava bilo kojeg uzroka, ti će prirodeni ozorci pokretanja biti ograničeni i ometeni. Refleksna lokomocija po prof. Vojti može elementarne uzorke pokretanja učiniti pristupačnim i kod osoba s oštečenim središnjim živčanim sustavom. Vojta terapeut primjenjuje ciljane pritiske na odredene točke tijela pacijenta u tri osnovna položaja: potrbušni, ležeći na ledima i bočni položaj. Ovaj podražaj kod osoba svake dobi vodi refleksno do dva pokretačka kompleksa koji sadržavaju sve „miljokaze“ ljudskog pokretanja: „refleksno puzanje“ i „refleksno okretanje“. Ovi pokretački kompleksi mogu se aktivirati neovisno o želji pacijenta. Kroz primjenu refleksne lokomocije ovi ce temeljni elementi ljudskog uspravljanja i pokretanja opet biti pristupačni i upotrebljivi:

  • Ravnoteža tijela pri pokretanju
  • Uspravljanje tijela protiv sile gravitacije
  • Ciljano hvatanje i pokretanje ekstremiteta


Uz držanje tijela i pokretanje, Vojta terapija utječe i na vegetativne funkcije (disanje, krvni pritisak, funkciju crijeva i mokracnog mjehura, ritam spavanja i budnosti), na senzibilitet lica i područja usta (gutanje, pokretanje očiju, govor). Vojta terapija se može primijeniti vec u novorodenačkoj dobi. U terapiju se uključuje potpora i edukacija roditelja da bi se terapija mogla provoditi i kod kuće. Terapijski uspjeh ovisi o intenzitetu vježbanja, njenoj točnosti i frekvenciji.

Novosti i obavijesti

Intenzivni Schroth program 2020.
  • 07.02.2020.
  • održati ćemo ove godine u terminu od 29.06.-11.07. 2020. Trodimenzionalna terapija skolioza, kifoza i ostalih deformacija kralješnice po Katharini Schroth u trajanju od 12dana, 4 h dnevno.
  • Detaljnije
Ljetni intenzivni Schroth program 2019.
Ljetni intenzivni Schroth program 2019.
  • 16.01.2019.
  • Tradicionalni, intenzivni Schroth program u terminu od 24.06.-06.07.2019. Svakodnevno od 9-13h.
  • Detaljnije
Sve novosti

Privatna praksa fizikalne terapije
Sanja Petrač, bacc. physioth.

Croatia, 49217 Krapinske toplice, A. Mihanovića 28
098/ 754 459, 049/ 233 516
e-pošta:


Gdje smo
Kliknite na vašu lokaciju kako bismo izračunali najkraći put i vrijeme putovanja do nas.